Nové vlaky RegioPanter v Plzeňském kraji

V prosinci 2021 byly v Plzeňském kraji nasazeny nové elektrické vozy RegioPanter. Jezdí na vlakové trati P2 na trase Klatovy – Přeštice – Plzeň – Rokycany – Beroun. Plzeňský kraj se tímto stal oblastí s nejmodernějšími elektrickými vlaky v České republice.

Dopravce České dráhy, a.s. zprovoznil 11 elektrických jednotek, které splňují požadavky na komfortní cestování. Vozidla jsou vybavena zabezpečovacími systémy GSM-R a ETCS. Samozřejmostí je klimatizace, připojení k internetu a bezbariérový přístup pro cestující. Během jízdy lze nabíjet elektrokola a elektrické vozíky. K dispozici jsou také přebalovací pulty pro cestující s malými dětmi. Ve vlacích je možné využít tarif Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK). Zakoupení jízdenek usnadňuje aplikace Virtuální karta.

Požadavek na nové vlaky byl součástí zadávacích podmínek veřejné zakázky, kterou CNPK v roce 2018 administroval pro zadavatele Plzeňský kraj. Veřejná zakázka o předpokládané hodnotě 4 miliardy Kč byla vyhlášena v tzv. nabídkovém řízení podle zákona č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících. Vybraný dopravce České dráhy, a.s. uzavřel dne 22. 2. 2019 smlouvu s Plzeňským krajem, ve které se zavázal poskytovat vlakovou přepravu po dobu 15 let.

Termín pro nasazení nových elektrických vozů byl stanoven od změny nových jízdních řádů dne 12. 12. 2021.

Ředitelka CNPK Jana Dubcová k tomu dodává: „Nové elektrické vozy RegioPanter patří mezi nejmodernější vlakové jednotky v České republice. Vítám, že se podařilo velmi zlepšit kvalitu vlakové přepravy v Plzeňském kraji. Pro cestující to znamená komfort a větší požitek z jízdy. Naší snahou je pokračovat v tomto trendu také v dalších připravovaných zakázkách.“