Co nás čeká v roce 2024?

V roce 2024 můžeme očekávat řadu zajímavých akcí a školení od Centrálního nákupu. Na podzim minulého roku CNPK zahájil sérii školení a seminářů pro své organizace, zaměřených na různá témata, která souvisí s prací v oblasti veřejných zakázek.

Sérii školení jsme zahájili seminářem zaměřeným na efektivní využívání E-shopu CNPK. Školení bylo připraveno speciálně pro organizace v sociální oblasti. Účastníci měli možnost prakticky si vyzkoušet funkce E-shopu CNPK prostřednictvím jeho testovací verze. Během tohoto školení se zástupci organizací mohli zeptat na jakékoliv dotazy související s centrálními komoditami.

Dále následoval kurz „VZMR snadno a rychle: Malé zakázky v 10 krocích“, na kterém zaměstnanci právního oddělení zadavatelům vysvětlili, co jsou to veřejné zakázky malého rozsahu, čím se řídit při jejich zadávání, rozdíly při zadávání zakázek v I., II. a III. skupině, a na co si dát pozor při zadávání. To vše v 10 jednoduchých krocích! Na závěr školení obdržel každý zúčastněný brožuru obsahující podrobný popis těchto kroků.

Doposud poslední seminář si připravilo oddělení stavebních zakázek. Kolegové ze stavebního oddělení seznámili zadavatele se specifiky stavebních zakázek od zadání projektových prací až po samotnou realizaci díla. Zadavatelé se obeznámili s případnými riziky či úskalí týkající se nastavení režimu pro zadání zakázky a tudíž sčítání zakázek místně, funkčně a časově souvisejících, nastavení kvalifikačních požadavků a hodnotících kritérií, a to včetně řady praktických ukázek a příkladů. Dozvěděli se, na co si při stanovení zadávacích podmínek a ve smlouvách dát pozor, čeho se vyvarovat a co požadovat. Seznámili se také s postupem v případě změn závazků i o značném přínosu vyhrazených změn závazku. Přítomní hosté obdrželi pracovní materiál a velkým potěšením pro přednášející byla vyřčená pochvala od některých zadavatelů za skvělou spolupráci.

Jelikož jsme obdrželi výbornou zpětnou vazbu a další podněty k tématům dalších seminářů, chceme v této metodické činnosti pokračovat.

Již 04. 03. proběhne další akce Meet the Buyer – Poznej svého zadavatele, kde bude mimo představení plánu investičních akcí pro rok 2024, také spousta rad a novinek. Akci pořádáme poprvé prezenčně a konkrétní místo a čas bude upřesněno zde – na internetových stránkách CNPK . Pro dodavatele, kteří se nebudou moci zúčastnit, bude pořízen záznam, který pak lze shlédnout na YouTube Centrálního nákupu Plzeňského kraje.

Dále pro dodavatele připravujeme seminář, kde se zaměříme na nejčastější chyby v nabídkách. Tyto chyby pak mohou zbytečně prodlužovat zadávací řízení nebo dokonce končit vyloučením dodavatele. Cílem tohoto školení bude také podpořit nezkušené dodavatele, kteří nevědí jak na to.

To byla malá ochutnávka toho, co CNPK v současné době připravuje. Pokud vás naše akce zajímají, stačí sledovat naše webové stránky, LinkedIn Centrálního nákupu nebo ředitelky.